Voertuigcamera’s en AVG – voorkom een botsing met de wet

Toen de nieuwe privacywetgeving werd geïntroduceerd in de EU in mei 2018 – de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) – werd er veel gediscussieerd door de exploitanten van bedrijfsvoertuigen over camerasystemen aan boord.

Sommigen uitten hun bezorgdheid over video-opnamen tijdens reizen (en wanneer een voertuig geparkeerd is), want dat zou een schending van de AVG kunnen betekenen. In de media werd betrekkelijk weinig aandacht hieraan besteed en de informatie was soms ronduit misleidend.

We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om onze klanten de feiten over de AVG en CCTV aan te bieden en nu de nieuwe wetgeving van kracht is geworden kunnen wij met groot genoegen meedelen dat het systeem goed werkt. In onze gids AVG en voertuigopnamen vindt u duidelijk en praktisch advies over de stappen die moeten worden ondernomen om te zorgen voor volledige naleving van de wetgeving.

Voldoen voertuigcamerasystemen aan AVG?

Je kunt niet zeggen dat digitale opnameapparatuur “voldoet” aan deze wetgeving. De AVG heeft betrekking op de manier waarop gegevens worden behandeld – niet op de hardware waarmee de gegevens worden vastgelegd. Het is echter belangrijk te beseffen dat de hardware en de bijbehorende software over functionaliteit beschikt waarmee de exploitant gegevens beveiligd kan houden.

Zo beschikt de digitale recorder MDR-50X van Brigade over nieuwe functies voor beheerders waarmee rechten kunnen worden ingesteld, zodat exploitanten toegang tot de gegevens kunnen beperken. Dit model beschikt verder ook over een niet zichtbaar watermerk, zodat bestanden waarmee is geknoeid niet meer kunnen worden afgespeeld. Verder is er een wachtwoordbeveiliging voor de software en een vergrendelbare harde schijf.

Er zijn verscheidene maatregelen die exploitanten moeten nemen om te zorgen voor volledige naleving van de privacywetgeving. Dit zijn onder meer:

  • Het wissen van gegevens na een gespecificeerd tijdsinterval
  • Registratie bij het ICO (Information Commissioner’s Office, het kantoor van de toezichthouder voor gegevensbescherming) en melding van schendingen van beveiliging van persoonsgegevens bij dit kantoor binnen 72 uur
  • Het aanbrengen van stickers binnen in de cabine en aan de buitenkant van het voertuig om bestuurders, passagiers en het publiek erop te wijzen dat er CCTV-apparatuur wordt gebruikt.

Voor een uitvoerige uitleg kunt u onze AVG-gids downloaden. U kunt ook het officiële advies van de overheid lezen met betrekking tot Gegevensbescherming en uw bedrijf.

Wat zijn de voordelen van het vastleggen van beelden van op het voertuig geïnstalleerde camera’s?

Er zijn vele duidelijke voordelen van mobiele digitale opnamen. Dit zijn onder meer:

  • Het leveren van onweerlegbaar bewijs in het geval van een ongeluk.
  • Het aantonen dat aanrijdingen opzettelijk zijn veroorzaakt en andere frauduleuze claims ontmaskeren
  • Het voorkomen van vandalisme of diefstal uit of van het voertuig
  • Het bevorderen van beter gedrag van de bestuurder.
  • Het realiseren van grotere efficiëntie en het terugdringen van de exploitatiekosten op lange termijn

De mobiele digitale recorders van de nieuwe serie 500 van Brigade bestaat uit modellen met wifi en/of 4G-connectiviteit, waardoor gegevens op afstand opgevraagd kunnen worden. Zo kunnen ettelijke manuren worden bespaard en is een snelle reactie mogelijk in het geval van een botsing of een verzekeringsclaim.

Hebt u advies nodig over camerasystemen voor vrachtwagens?

Naarmate het gebruik van CCTV bij vrachtwagens steeds meer ingang vindt, is het belangrijk om te weten dat transportondernemingen, wagenparkbeheerders en exploitanten de vereisten van privacywetgeving precies begrijpen. De financiële straffen voor niet-naleving liegen er niet om – maximaal £17m of 4% van de jaaromzet, al naargelang welk bedrag het hoogst is.

Bij Brigade Electronics zijn we niet alleen in staat om onze toonaangevende producten te leveren en in te installeren, maar ook om vertrouwd advies te geven op basis van onze grondige kennis van en inzichten in de sector van bedrijfsvoertuigen.

Aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie. We verheugen ons erop van u te horen.

Tags

Year